Berlinmuren - En del av Berlin

Även om berlinmuren inte går genom Berlin mer så finns det fortfarande kvar rester av den. Och även de fascinerande historierna kring berlinmuren Så besöker ni Berlin så kommer ni troligtvis att kunna se rester av Berlinmuren lite varsomhelst i Berlin. Framför allt så är det en stor del av Berlins historia och därför så kommer man få se de delar som står kvar vare sig man vill eller ej.
Trist bit av Berlinmuren som finns kvar

Berlinmuren påbörjades den 13 augusti 1961. Och fram till den 9'e november 1989 när den börjades rivas ner. Under dessa 28 år så byggdes berlinmuren till och fler "försvarsbarriärrer" tillkom nästan hela tiden.

Historik kring berlinmuren

Berlinmuren var en barriär som skulle dela Öst och Väst-delen av Berlin. Efter andra världskriget så delades Tyskland upp i två delar. Så det fanns Västtyskland och Östtyskland. Och eftersom Berlin låg i gamla Östdelen av Tyskland så behövde även denna stad delas upp i två delar.
Så muren skapades för att hindra personer från Östtyskland att fly till Västtyskland. Innan berlinmuren börjades byggas så flydde över 2.7 miljoner människor från Öst till Väst via Berlin.
Så varför flydde folket från Östtyskland och gick över till Väst. Detta för att det fanns fler arbetstillfällen i Väst, bättre möjligheter till karriär, bättre levnadsstandard än det var i Öst.
Muren byddes som sagt inte över en dag utan detta tog flera år innan muren blev en riktig mur. Det var under natten till den 13'e Augusti 1961 som över 14000 statligt anställde (Poliser, Soldater och andra arbetare) började bygga muren genom Berlin.
För att muren skulle kunna byggas så behövde byggnader rivas. Om ni tittar på kartor över hur Berlinmuren gick genom Belrin så kanske ni undrar varför den inte går rakt över Berlin.
Detta är för att berlinmuren följde gränserna som fanns sedan innan mellan olika stadsdelar. Självklart så togs det lite hänsyn till olika områden men i princip så var det raka direktiv om att berlinmuren skulle byggas oavsett byggnader som stod i vägen.

Flykt över Berlinmuren

Eftersom det redan innan berlinmuren fanns över 2.7 miljoner människor som rymde över från Öst till Västberlin så hindrade inte Berlinmuren alla från att försöka fly.
Självklart så var det fortfarande folk som försökte fly och deras flyktförsök har i många fall dokumenterats och visas på Haus am Checkpoint Charlie.
Så hur testade dom att fly över och/eller under berlinmuren. Självklart fanns det dom som grävde tunnlar under Berlinmuren. Och det är även via dessa tunnlar som de flesta lyckades fly.
Det fanns även dom som firade sig över med rep till Västsidan, hoppade från byggnader, smugglades över i ombyggda bilar. Tom så finns det åtminstone en person som lyckades fly med hjälp av omgjord resväska, familj som flög över berlinmuren med en hemmagjord ballong
Ideerna var många på hur man skulle kunna fly över berlinmuren. Tyvärr så lyckades inte alla som försökte att fly. Det finns 136-206 personer som troligtvis har dött vid misslyckade flyktförsök.

Berlinmuren idag

Det enda som är kvar av Berlinmuren är små delar av Berlinmuren som står kvar som minne. Men annars så är den borta. Det går fortfarande att se vart berlinmuren gick genom Berlin. Det finns gatstenar runt nästan hela stan som visar vart Berlinmuren gick.
Här ser ni ett exempel på hur det ser ut på vissa ställen där berlinmuren har gått. Så här ser det ut idag där berlinmuren stått

Vill ni se delar av Berlinmuren så går det bra att se vid Potzdamer Plats även vid Ostbahnhof i Friedrichshain.
Och som med allt annat här i världen så är det möjligt att köpa delar av Berlinmuren. Tex vid Haus am Checkpoint Charlie så säljer dom några gram av Berlinmuren för allt mellan 7-10 Euro.
En av de större gränsövergångarna som fanns i Berlin mellan Öst och Väst-berlin var FredrichStrasse (Checkpoint Charlie).
Är ni intresserade av Berlinmuren så bör man besöka Checkpoint Charlie. Men självklart fanns det även fler gränsövergångar i Berlin. Dessa var bla Sonnenallee, Waltersdorfer Chaussee, InvalidenStrasse, Bornholmer Strasse mf.
Anledningen till att Checkpoint Charlie blev en av de större gränsövergångarna var att det var en checkpoint som var öppen för tyskar såväl som personer som inte kom från Tyskland.
Det var både Checkpoint Charlie och den lite mindre kände Checkpoint Bravo.


Del av berlinmuren

East side gallery

Lägg upp en bild här.
Klicka här

Användarnas information om Berlinmuren
detta var jätte spännande att kolla på, man blev väldigt insatt i vad man såg & det väckte många tankar!
skapades 05/09/11 20:42:16
Användarnas information om Berlinmuren
detta var jätte spännande att kolla på, man blev väldigt insatt i vad man såg & det väckte många tankar!
skapades 05/09/11 20:42:12
Användarnas information om Berlinmuren
\"Tex vid Haus am Checkpoint Charlie...\" Bör ändras till: Vid t.ex. Haus am Checkpoint Charlie...
skapades 03/08/11 09:18:43
Användarnas information om Berlinmuren
Nice wall!
skapades 02/02/11 12:11:41
Användarnas information om Berlinmuren
Berlinmuren var en mur :)
skapades 03/18/10 10:10:03
Användarnas information om Berlinmuren
Redigera texten till bättre svenska!Texten ser annars oseriös ut. Rätta stavfel, kolla stor/liten bokstav, ta bort \"så\" efter bisatser, skillnad mellan var/vart osv.
skapades 08/03/10 09:57:49
Användarnas information om Berlinmuren
Berlin muren .. haha?
skapades 08/26/10 13:53:51
Användarnas information om Berlinmuren
Lägg till info om den rekonstruerade sektionen samt infocentret om muren vid Bernauer Strasse.
skapades 12/15/11 23:30:09


Skriv gärna mer information