Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz en av de större samlingspunkterna för gamla Östberlin.
Även idag så är Alexanderplatz en stor samlingsplats. Här kommer många U-bahn, S-bahn förbindelser som stannar på Alexanderplatz. Det är även här som ni kan se det fina Fernsehturm (TV-tornet i Berlin).
Bild från Alexanderplatz
Inte långt ifrån Alexanderplats hittar ni också Berlin Rathaus (Rådhuset) och även Unter den Linden ligger inte långt härifrån.
Vid RatHaus så utgår även en stor del av alla turistbussar, så här är det lättast att se hela utbudet av turistbussar och se deras destinationer/hållplatser.
Så hur tillkom Alexanderplatz ?
Namnet fick den av Alexander den förste (Ryska tsaren) på 1805 som var på besök i Berlin.
En stor del av Berlins affärer var samlade här på 1920-talet. Detta pga den stora tågstationen fanns hår då.
Under andra världskriget så förstördes många utav de byggnaderna som fanns här. Men dessa byggdes upp till stor del av Östtyskland och blev en viktig samlingspunkt för många östtyskar.

Alexanderplatz i dagens samhälle

Idag så är Alexanderplatz än igen en viktig samlingspunkt och ni kan hitta ett av de större shoppingcenter som finns i Berlin, nämligen Galeria kaufhof och även några utav Berlins största hotell (Park Inn Berlin).
Att ta sig hit är inte något vidare svårt, många utav tunnelbana, spårvagnarna och bussarna stannar här. Men för att nämna några U-bahn (tunnelbanelinjer) som går förbi här så är det bla U2, U5, U8 och för S-bahn så kan ni komma hit med S5, S7, S75, S9.

När man sedan kommer upp från U-bahn, S-bahn så är det bara att kolla sig runt. Vill man nertill Unter den Linden och till centrum så är det bara att titta efter Fernsehturm och gå åt det hållet.


Bild från AlexanderPlatz

Lägg upp en bild här.
Klicka härSkriv gärna mer information